Krep Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

krep kumaş nedir

Krep Kumaş genellikle ipek, yün veya viskozdan üretilir. Fakat günümüzde polyester  – yün (pamuk ve polyester) karışımlı olarak da üretilmektedir. Doğal kumaşların hava geçirgenliği daha fazladır, doğal kumaş tercih ediyorsanız yüzde yüz ipek krep veya yüzde yüz yün krep olanlarını almalısınız. Yüzde yüz polyester olanların, yün veya ipek olan kadar hava geçirgenliği olmayacağını unutmamak gerekir.

Dökümlü, salaş bir kumaş türü olduğu için tesettür giyimde çokça tercih edilir. Her vücut tipine yakışır, vücuda yapışmaz. Krepten yapılan kıyafetler şık ve gösterişlidir, bu da kullanılmak istenmesinin ayrıca nedenidir. Ütü sevmeyenler için de güzel bir tercihtir, kırışmaz. Kırışma durumu tabi ki içindeki pamuk oranına göre farklılık gösterebilir, unutulmamalıdır. Terletmeyen, hafif bir kumaştır. Her mevsime uygun olabilecek şekilde üretilmiş birçok çeşidi vardır. Malumunuz yazlık kıyafetler için terletmeyen, rahat kumaştan yapılmış kıyafetler tercih edilir, bu bakımdan krepler iyi bir seçenektir.

Krep Kumaş Çeşitleri

Taşlanmış Krep

Dökümlü, iç göstermeyen, kırışmayan bir kumaştır. Esnek değildir. Kumlu krep de denir. Elbise, etek, pantolon, tunik, yelek, abiye her şey dikilebilir. Astarlanıp çok güzel ceketler, pardesüler de dikilebilir. Dökümlü olduğu için yapılan ürünler muntazam durur. Mat ve dökümlü olduklarından dikimde de çok hata göstermezler ve ütü istemezler. Danteller veya taşlarla süslenip şıklığı daha da arttırılabilir.

krep kumaş nedirtaşlanmış krep

Yazlık Krep

 Dökümlü, kırışmayan bir kumaştır. Esnek değildir. Genellikle yazlık kıyafet dikiminde tercih edilir. Şifon kumaştan biraz daha kalındır. Rengine göre bazen astar gerekebilir. Çokça tercih edilir. Elbise, gömlek, etek, pantolon, tunik dikilebilir.

yazlık krep kumaş nasıldıryazlık krepyazlık krepyazlık krep

Empirme Krep

Yazlık krep kadar dökümlü değildir, ayrıca yazlık krepten farkı yüzeyinin daha tırtıklı olmasıdır. Biraz esnekliği vardır. Rengine göre astar gerektirebilir. Özellikle gömlek dikiminde olmak üzere yazlık kıyafet dikiminde çokça tercih edilir.

Pamuklu Krep

 Özellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilir. Gömlek, elbise, etek, pantolon her şey dikilebilir. İçindeki pamuk oranından dolayı kırışabilir bir kumaştır. Dökümlüdür. Viscon kumaştan biraz daha kalıncadır.

İpek Krep

Yumuşak ve parlak dokuya sahiptir. Kırışmayan ve tiril tiril rahat bir kumaştır. Yazın tercih edilir. Her model kıyafet dikilebilir. Çok yumuşak ve kaygan bir kumaş olduğu için biçmesi ve dikmesi biraz zor olabilir. Hassas derecede elde yıkanmalıdır.

ipek krepipek krep

Hürrem Krep

Diğer adı Double krep veya Esnek kreptir. Biçilmesi ve dikilmesi rahat, likralı bir kumaştır. Az dökümlüdür, iç göstermez. Her mevsim giyilebilir, vucuda yapışmaz, yakmaz. Spor giyimde, günlük kıyafetlerde, abiye dikiminde yani her tür kıyafet dikimine uygundur.

Kobe Krep

Esnek, yumuşak ve dökümlüdür. Sentetik oranı az olduğu için terletmez. Bluz, tunik, elbise, salaş hırka, salaş pantalon gibi ürünler için uygundur.

kobe krep kobe krep

Örme Krep

Büyük giyim firmalarının tercih ettiği bir kumaştır. Esnek ve yumuşaktır. Yapısı dökümlüdür, iç göstermez. Sentetik oranları az olduğu için terletmez.

Örme Krep Örme Krep

Kristal Krep

İnce bir kumaştır, yazlıktır. İçeriği %100 polyesterdir, bu nedenle ter emmez ama ince olduğu için de terletmez. Dökümlü, kırışmayan yapısı vardır. Özellikle tunik, elbise, ferace, pantalon, şort, bluz yapımında kullanılır. Eşarp olarak bile tercih edebilirsiniz.

İtalyan Krep

Diğer krep kumaşlardan biraz daha kalın ve daha dökümlüdür. Genellikle abiye, elbise yapımında kullanılır.

italyan krep

Zara Krep

Queen krep, şifon krep, moss krep de denir. Polyester içerikli, dökümlü ama esnek olmayan bir kumaş türüdür. Terletmez yazlıktır. En çok şal ve bluz olarak kullanılır.

Şifon

Yazlık, iç gösteren, hafif esnek, dökümlü bir kumaştır.  Gömlek, elbise, pantolon dikilebilir. Astar dikilmesini gerektirir. Şal olarak da kullanılabilir.

Şifon kumaşŞifon kumaş

Krep Kumaş Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Krep Kumaş kenarına sürfile veya overlok isteyen, kenarları akabilecek kumaşlardır. Normal dikim iğnesiyle dikilebilen dikilmesi rahat kumaşlardır. Şifon veya yazlık krepler esnek ve dökümlü oldukları için biçilmeleri ve dikilmeleri biraz daha zor olabilir. Polyester içeriklerinden dolayı genelde çekmezler, fakat bu durum krep kumaşın pamuk oranına göre değişebilir. Bu nedenle tedbir amaçlı ve boya verme durumu açısından biçilmeden önce yıkanmasında fayda vardır.

Krep Kumaş Nasıl Yıkanır

Ilık suda elle yıkanılması veya kuru temizleme tavsiye edilir. 30-40 derecede yıkanmalıdır. Renginin canlılığını koruması için sererek gölgede kurutulmalıdır.

Yazı için Kumaşçı Süreyya Çelik Hanım’a teşekkür ederim. Bilgiler Süreyya Hanım’dan toparlayıp eklemesi benden 🙂
Profilini  ekliyorum, kumaş satışı da yapıyor kendisi.
Süreyya Çelik

Eksik gördüğünüz, krep kumaşla ilgili merak ettiğiniz farklı bilgiler varsa yorum yazınız, kendisinden öğrenip yazıyı güncelleyelim efenim.

Herkese Selamlar..
Faydamız olduysa yorumlarınızı bekleriz.

43 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest