Modal Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir? Neler Dikilir?

modal kumaş nedir
Modal kumaş kayın ağacından üretilir. Viskon gibi selülozik yapıdadır. Bu vesile ile öğrenmiş oldum ki Viskon, Modal ve lyocell (tencel, tensel) kumaşlar aynı kategoriden kumaşlar.  Hepsi “Rayon” un çeşidi diye geçmekte. Rayon “yapay ipek” diye bilinir. Diğer rayon kumaşlar farklı ağaç liflerinden de yapılabiliyorken, modal kumaş sadece kayın ağacından yapılır.

Modal kumaş, örme veya dokuma olabilir. İplik ve tekstil ürünleri üreten Avusturyalı Lenzing AG firması adına tescillenmiş üründür. İplik formu 1951de Japonyada geliştirilmiş, 1964’te Lenzing firması tarafından satışa sunulmuştur.

Modal Kumaş Özellikleri

Nefes alan, dökümlü, dokunuşu ipeğe benzer şekilde yumuşak, parlak, kullanımı hoş bir kumaştır. Kırışmaz.  Yıkanma dolayısıyla rengi bozulmaz, yıpranma olmaz. Vücudu yakmaz, terletmez, nemi çeker. Yaz kış giyilebilir. Lifin doğal yapısı beyaz olduğundan dolayı işlenirken ağartma işlemine tabi tutulmaz. Bu da modal kumaşı yıpranmaya karşı daha dayanıklı yapar. Rayonun diğer çeşidi olan viskona göre çok daha dayanıklı bir kumaştır.

Pamuktan yüzde 50 daha fazla nem çeker. Sıcak ve nemli iklimlerde dahi, diğer kumaşlara göre teri daha fazla çekmesinden dolayı rahatlık sağlar.  Pamuk gibi doğal selülozdan yapıldığı için sağlıklıdır. Fakat ağaç lifleri yapım aşamasında bir çok işlemden geçtiği için pamuk kadar sağlıklıdır diyemeyiz.

Pamuktan daha sağlam ve daha uzun ömürlüdür. Rengini daha uzun süre korur. Bir çok yönden pamuktan daha üstün özellikleri vardır. Kullanım alanlarına göre pamuk, penye, yün, polyester, keten gibi farklı özelliklere sahip liflerle karıştırılarak kullanılır.

modal kumaş
Örme Modal Kumaşın Yapısı

Modal Kumaştan Neler Yapılır?

Yumuşacık ipeksi yapısından dolayı doğrudan tene temas eden giysiler için tercih sebebidir. Daha çok günlük kıyafet, spor kıyafetleri, iç çamaşırı, çorap, havlu, nevresim yapımında kullanılır.

Havlularda kullanılmasının sağladığı avantaj, nemi iyi çekmesinden dolayı bakteri oluşumunun az olmasıdır. Ek olarak yumuşak dokusu masaj etkisi yapar, insanı iyi hissettrir. Çoraplar ise, ayakkabı içinde uzun süre kalan ayağın nemini alarak giyene rahatlık verir. Ayrıca bakterilerin oluşmasına neden olan nemi ortadan kaldırarak koku oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Araştırırken gördüğüm kullanıcı yorumlarının ortak noktası, modal iç çamaşırlarının rahatlığı ve bir kere giyen için vazgeçilmez olmalarıdır. Fiyatı pamuğa göre pahalı lakin bir denemek lazım.

Modal Kumaş Nasıl Yıkanır?

Öncelikle etiketteki talimatlara uyup bakımı yapılmalıdır.

Modal kumaş oldukça sağlamdır. Pamuklu kumaşlar gibi yüksek sıcaklıkta yıkanabilir. Yüksek sıcaklıkta ütülenebilir. Çamaşır suyu gibi ağartıcılar çok fazla kullanılmamalıdır. Ağartıcılar kumaşın rengini alacağı gibi, ipliklerini de inceltecektir. Kullanılacaksa da seyreltilip kullanılmalıdır, direk kumaş üstüne dökülmemelidir.
Alternatif olarak oksijenli çamaşır suları da kullanılabilir. Oksijenli çamaşır suyunda en az iki saat bekletilip yıkanabilir.
Eğer yıkanır yıkanmaz, makinede bekletmeden asılırsa ütüye pek ihtiyacı olmaz. Ütü yapılırken tersinden ütülenmelidir, üstüne başka kumaş örtülüp ütü yapılması tavsiye edilir. Aksi halde kumaş parlama yapabilir.

Şimdilik bu kadar diyelim, herkese selamlar.

Sorularınız olursa sorunuz, bilmediklerimi de öğrenip cevaplamaya çalışırım.

Yazılarım orijinaldir, bir çok yerli ve yabancı kaynaktan araştırıyorum, kumaş satışı yapan ablalara soruyorum, lütfen kendi yazınız gibi kopyalayıp sitenizde paylaşmayın, kumaş satışı yapan sayfalar kaynak belirterek paylaşım yapabilirler.

Güzel günleriniz olsun.

2 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest