Viskon Kumaş (Viskoz, Rayon) Nedir? Özellikleri Nelerdir? Neler Dikilir?

Viskon Kumaş, Viskoz Kumaş nedir

Viskon kayın ağacından üretilen tekstil hammaddesidir. Viskon kumaş da aynı isimle anılmaktadır. Yapay ipek olarak da nitelendirilmektedir. Rayon kumaş diye de geçebilir. Rayon kelimesi; ray (güneş ışığı), on (pamuk) şeklinde pamuğa benzer ışıltılı kumaş anlamında ingilizceden gelmiştir.

Viskon elyafı yapısal olarak pamuğa benzer, selülozik yapıdadır. Doğal ve sağlıklı bir kumaş şeklinde bahsediliyor fakat ağaç liflerinden iplik üretilirken bazı işlemlerden geçiyor bu sağlıklı olma kısmını bozuyor mu bilemedim. Gerçi artık pamuklar da ne kadar sağlıklı tartışılır, malum üretimde kullanılan tarım ilaçları, işlenirken kullanılan kimyasal maddeler.  Bu nedendendir ki bebek kıyafetlerinde sıkça organik pamuklu ürün ibaresini görürsünüz.

viskon iplik viskon elyafı
Bir de viskon ile viskoz aynı şeyi mi kastediyor diye epey araştırdım, ulaştığım sonuç evet aynılar. Viskoz, viskonun yapılış aşamalarındaki hali.
(En güvenilir bulduğum kaynağı ekliyorum, detaylı incelemek isteyenlere, https://www.derstekstil.name.tr/kimyasal-lifler/suni-rejenere-lifler/viskon-elyafi.html )

İngilizcede viskon, viscose şeklinde geçiyor. Viscose okunuşu da “viskoz”. Belki de bu şekilde aynı kumaşa hem viskoz hem de viskon dendi. Bu konuya yorum bulamadım.

Neyse yazımıza dönelim..

Viskon kumaş, pamuktan daha fazla nem tutar, daha çabuk kırışır ve daha esnektir. Biraz da parlak bir kumaştır. Pamuğa oranla neme dayanıksızdır.

Pamukla karışık, polyesterle karışık veya sade viskondan üretilen çeşitleri vardır. Polyesterle karışık olanına poliviskon kumaş denir. Poliviskon kumaş, %80 polyester %20 viskon malzeme içerir. Tahmin edileceği gibi poliviskon içindeki polyester oranından dolayı bir miktar ter emse de daha çok polyesterin özelliklerini gösterir.

Viskon genel olarak, içerdiği diğer ipliğin oranına göre, kullanımı rahat, dökümlü, iç göstermeyen, hafif, terletmeyen ve teri emen, yumuşak bir kumaştır. Kaygan yapısı nedeniyle ten ile uyumludur, rahatsızlık vermez. Çok sık dokuma bir kumaş değildir, bu da hava almasını sağlar. Pamuktan daha çok ve çabuk kırışır fakat ütüsü rahattır. Hafif parlak bir görüntüsü vardır. Yazlık ve günlük kıyafetlerde tercih edilir.

Viskon kumaştan astar, elbise, etek, pantolon etek, iç çamaşırı, tunik, gömlek, şalvar, tshirt, bluz gibi günlük kıyafetler dikilebilir.

Viskon Kumaş Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kesmeden önce yıkamalıdır, çekebilir. Dikiminde 12 – 14 numara iğne kullanılması tavsiye olunur. Overlok gerektirir. Çekme ve asılma sonucunda dikişler kayabilir.

 Viskon Kumaş Nasıl Yıkanır?

Viskon kumaş yıkamasında sıcaklık çok önemlidir. 40 derece altında, elde yıkanabilir. Yıkandığında sererek kurutma yapılmalıdır.  Kesinlikle santrifüjlü kurutma yapılmamalıdır. Viskon kumaş temizliğinde en iyi sonuç için kuru temizleme tavsiye edilir. Çamaşır makinesine atılan viskon kıyafetlerin yapısı bozulabilir, kısa sürede eskiyebilir, çekebilir, parlaklığı gidebilir, yıpranabilir, gevşeyebilir. Beyaz ve açık renklilerde zamanla sararma olabilir.

Şimdilik bu kadar diyelim, herkese selamlar.

 

Kumaşçı Esra Hanım’a teşekkür ederim.  Biraz ondan biraz araştırma ile yazımız ortaya çıktı 🙂
kumaş satışı yapıyor kendisi, kumas_aksesuar intagram hesabından hesabına ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum yazınız, öğrenip cevaplamaya çalışırım.

Bu arada yazılarımız orjinaldir, lütfen kendi yazınız gibi kopyalayıp sitenizde paylaşmayın, kumaş satışı yapan sayfalar kaynak belirterek paylaşım yapabilirler.

Güzel günleriniz olsun.

7 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest