Jüt Kumaş (Çuval Bezi) Nedir? Özellikleri Nelerdir? Neler Yapılır?

jüt kumaş nedir

Çuval bezi de denilen Jüt kumaş veya jüt ip, jüt bitkisinden elde edilir. Jüt bitkisi, tropik iklimlerde yetişen, 4 metreye kadar boylanabilen odunsu bir yıllık bir bitkidir. Üretimi yoğun yağış gerektirir. Pamuktan sonra dünyada en çok üretilen bitkisel liftir.

Anayurdu Hindistan yarımadasıdır. 1970’li yıllarda Hindistan’dan batıya ihraç edilmesiyle dünyaya yayılmıştır. Günümüzde jüt üretiminin yüzde doksanı Hindistan ve Bangladeşte yapılmaktadır. Bir çok çeşidi olmasına rağmen lif üretimi Corchorus capstilaris L. türünden yapılmaktadır. Jüt, üretiminin ucuz olmasından dolayı tercih sebebidir. Önceleri kullanılırlığı oldukça fazlayken son yıllarda sentetik ürünlerin çıkmasıyla birlikte popülerliğini yitirmişti. Ancak sentetik ürünlerin çevreye ve sağlığa olumsuz etkileri görüldükçe jüt tekrar kullanılmaya başlandı.

Jüt Bitkisi Nasıl Yetişir?

Jüt, Mart ve Nisan aylarında dikilip, 4-5 ay sonra bitkiler çiçeklendiğinde hasadı yapılır. Bitkiler çiçeklendiğinde toplanırsa lifler yumuşak, toplaması geciken bitkilerin lifleri ise sert olur. Toplanan bitkiler su içinde uzun süre bekletilip fermantasyon olması sağlanır. Kabukları çürüyen bitkinin içinde lifler demetler halindedir. Bekletme işlemi sonunda çürüyen bitkiler elle soyularak, lifler kabuk içinden çıkarılıp serilerek kurutulur. İlk elde edildiğinde açık sarı rengindedirler, kurudukça açık kahve rengine dönerler. Sonrasında işlemler fabrikada devam eder.  Amaca göre farklı kalınlıklarda iplikler üretilerek bobinlere sarılır.

Jüt Kumaş Üretimi

Jüt’ün Özellikleri

Jüt’ün nem çekme yeteneği çok yüksektir. %100 nemli ortamda yüzde %34’e kadar ortamın nemini çeker. Sağlamdır fakat esnekliği çok azdır. Dayanıklılığı keten veya kenevirden daha azdır. Doğa dostu bir üründür, çürüdüğünde tamamıyla toprağa karışır. Dezavantajı nem ve ısı etkisiyle lifin çürümesidir. jüt ipliğin kaliteli olanları çok parlaktır.

Kaliteli ince lifler, doğal ve yapay liflerle karıştırılarak elbiselik ve perdelik kumaş yapımında kullanılır. Dünyada üretilen jüt liflerinin büyük bir kısmı çuval, örtü kumaşları, ip ve sicim yapımında kullanılmaktadır. Jüt lifinin ağartılmasındaki güçlük nedeniyle bu liflerin kullanım alanları paketleme malzemesi ve halılar vb. ile sınırlı kalmıştır.

jüt kumaş (çuval bezi), yün, polyester ve viskon ile karıştırılarak da üretilmektedir. Yeni yeni pamukla karışımları da yapılmaya başlanmıştır. Bu gelişme jüt ün tekstilde de kullanılabilmesi açısından önemlidir.

Jüt Kumaş (Çuval Bezi) ve Jüt iplikten Neler yapılır?

Hobi işlerinde çokça kullanılan jüt kumaş (Çuval bezi) ve jüt iplik kibar ve şık bir görüntü oluştururlar. Doğal görünümde olmaları da ayrıca ilgi çeker. Ben şahsım adına çok severim kendilerini. Jüt’ten bir çok süs eşyası yapılır. Mefruşat ürünlerinde kullanılır. Kıyafet vesayre üretiminde pek kullanımını görmedim. Ama evin bir çok yerinde dekor amaçlı süs eşyası olarak görmek mümkün.

Jüt kumaştan runner, amerikan servis, nişan yastığı, çanta, servis mendili, dekor ürünleri, masa örtüsü, perde, kaplama işlemleri, keseler gibi ürünler yapılabilir. Doğal görünüşü ile her ortama dekoratif ürün olarak yakışacaktır.  Aslında sınırınız hayal gücünüz. İstediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

Jüt İpten şişe süslemeleri, kapı süsleri, paspas yapımı, hediye paketlemeleri yapılmaktadır.

Ayrıca bazılarına kanaviçe bile işleniyor. Kanaviçe ile jüt kumaşın (Çuval bezi) birleşimindeki zarafet bir başka. Örnek bulursam ekleyeyim.

 

Şimdilik bu kadar diyelim, herkese selamlar.

Sorularınız olursa beklerim bilmediklerimi de öğrenip cevaplamaya çalışırım.

Yazılarım orijinaldir, bir çok yerli ve yabancı kaynaktan araştırıyorum, kumaş satışı yapan ablalara soruyorum, lütfen kendi yazınız gibi kopyalayıp sitenizde paylaşmayın, kumaş satışı yapan sayfalar kaynak belirterek paylaşım yapabilirler.

Güzel günleriniz olsun.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest