Kokulu Taş Yapımı, Püf Noktalar

Şimdilerde kokulu taşlar çokça popüler oldu. Düğün derneklerde, doğum günlerinde, sünnet gibi merasimlerde misafirlere kokulu taştan yapılan objeler hediye olarak dağıtılıyor. Kokulu taş objeler, ev dekoru için de çokça kullanılmakta. Çok hoş tasarımlar yapıyorlar. Yazımda kokulu taş yapımı ve bu işi yapanların dikkat ettikleri hususlar, incelikler nelerdir aktaracağım inşallah.

Önceden ben taa ilkokuldayken, sene 2000’ler, okulda alçıdan bu gibi çalışmalar yapılırdı. Daha ince kalıpları olurdu, silikon değildiler. Beyaz yapılıp üstten boyanırdı. Kokulu taşlar o çalışmaları getiriyor aklıma. Tabi kokulu taş tozunun yapısı alçı gibi değil, daha pürüzsüz bir görüntü veriyor, alçıdan yapılan çalışmaların daha gelişmiş versiyonu diyelim.

Kokulu taşlarla ilgili fikir vermesi açısından bir kaç örnek ekledim. Hepsi alıntıdır.

 

Kokulu Taş Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Kokulu taş yapımı için esas olarak üç malzeme yeterlidir; Taş tozu, Silikon kalıp ve su.

kokulu taş malzemeler


1. Taş Tozu

Taş Tozu beyaz ve renkli şekillerde satılabiliyor. Beyaz toz ile kendiniz istediğiniz rengi oluşturabileceğiniz gibi renkli taş tozu alıp zahmetinizi de azaltabilirsiniz.  Beyaz taş tozunu renklendirmek için toz boyalar veya akrilik boyalar kullanılıyor.

Renklendirmenin dezavantajı her zaman aynı tonu denk düşürememe riskidir. Belki zamanla kendinize ölçü belirler ona göre yaparsınız. Ne kadar suya ne kadar boya koyduğunuza dikkat etseniz bu soruna bir çözüm olabilir. Avantajı ise renk tonlarını kendi isteğinize göre ayarlayabilme esnekliği. Benim gibi amatörler için renklendirme yapmak sanırım daha eğlenceli olur, profesyoneller zaten işini bilirler zamanla en iyisini tecrübe edinirler.

Tavsiyeler olursa yoruma bekleriz efenim 🙂

Taş tozunda renklendirme yapmak için;

  • Toz veya akrilik boyalar bir kapta suyla karıştırılarak toza eklenebilir
  • Toz boyalar veya akrilik boyalar direk taş tozuna eklenebilir
  • Silikondan çıkarılan objeler akrilik boya ve fırçayla dışarıdan boyanabilir.
  • Toz boyalar, renkli taş tozları veya akrilik boyalar su ile karıştırılır, istenilen tona gelene kadar suya boya eklenir. Sonrasında kurumuş taş obje suya batırılır, rengi alması sağlanır.

Kırmızı ve siyah elde etmek zor oluyor, bu renkleri elde etmek için taş objeler akrilik boya ile boyanmalıdır. Alternatif olarak kırmızı elde etmek için pembe taş tozuna kırmızı boya eklenip, renk tonu kırmızıya yaklaştırılabilir.

Kokulu taşları dıştan boyamak için akrilik boya, tozun içine katılacaksa toz boya tercih edilebilir. Bu işi yapanların genel olarak tavsiyeleri bu yönde. Akrilik boya, taş tozunun içerisine katıldığında kokulu taşın dayanıklılığını azaltıyormuş, tabi deneyip siz de tercihinizi ona göre yapabilirsiniz.

Koku vermek için ise içine esans katmalısınız. İçine katmadan, taş kuruduktan sonra arka kısmına kokuyu sürenler de var. Taş esansı çektiği için yine dışarıya hoş koku dağıtıyor. Kendi parfümlerinizden de ekleyebilirsiniz.

Taş tozunda ten rengi nasıl elde edilir?

    • Ten renginde kokulu taş tozu kullanarak
    • Objeyi beyaz taş tozundan yapıp ten renginde akrilik boya ile boyayarak
    • Ten rengi akrilik boyayı veya toz boyayı karışıma ekleyerek
    • Renk karışımları yaparak

Açık kahve boyalar karışıma eklenerek veya kahverengi boya + kırmızı boya + beyaz taş tozu veya kahverengi boya+turuncu boya+beyaz boya => bu şekilde değişik renkler karıştırılıp ten rengi elde edilebilir.

  • Beyaz taş tozuna çay suyu katarak
  • Beyaz yapılan objeyi çaylı suya batırarak

Kokulu taşlarda ten rengi elde etmek için, en güzel sonucun ten rengi akrilik boya ile dıştan boyandığında alındığını da belirteyim, deneyip hangisinin daha güzel olduğuna karar verebilirsiniz.

2. Silikon Kalıp

Çeşit çeşit silikon kalıplar RTV2 denen bir maddeden yapılıyor. Aşağıda resimdeki gri  olan gibi kalıp havuzuna RTV2 maddesi, taş yaparken dikkat edilen hususlara dikkat edilerek dökülür ve kuruması beklenir. Böylelikle silikon kalıp elde edilmiş olur.

kokulu taş kalıp havuzu

Sizler de kendi kalıp havuzunuzu oluşturup kalıplarınızı çoklayabilir veya hazır kalıp havuzlarından alabilirsiniz. Silikon kalıp tedarikçileri genellikle kalıp havuzu da satıyorlar. Aşağıda kalıp havuzu nasıl oluşturulur ile ilgili video ekledim. Yapımı oldukça kolay, ihtiyacınız olan çoklamak istediğiniz kalıp ve alçı.

Ayrıca elinizdeki objelerin kalıbını da oluşturabilirsiniz. Bunu öğrendiğimde mucizevi bir şey gibi gelmişti bana. Çok güzel bir şey değil mi.

Kendi silikon kalıbınızı iki şekilde çıkarabilirsiniz;

  • 1.  Soğuk silikona nişasta ekleyerek

Videoyu aşağıya ekliyorum. Siz de gayet kolay bi şekilde kendi kalıbınızı oluşturabilirsiniz. Hatta kalıp satın almak yerine objelerden alıp kendi kalıbınızı oluşturarak maliyetinizi çok aza düşürebilirsiniz. Malum silikon kalıplar oldukça pahalı.

  • 2. Soğuk silikonu deterjanlı su içinde yoğurarak

Bu şekilde daha esnek bir kalıp oluyor. Fikrimce yapılışı diğerine göre daha zahmetli olsa da kalıplar daha esnek oluyor.

Kokulu Taş Nasıl Yapılır?

Kokulu taş yapımı için 2 Ölçek toz ile 1 ölçek soğuk veya sıcak su, koku için esans ve renklendirmek için toz veya akrilik boya eklenip güzelce karıştırılır (İstenirse boyalar ve koku esansı suyun içine karıştırılıp o şekilde de toza eklenebilir).

Kokulu taş yapımı için hazırladığımız toz karışım, pürüzsüz olana kadar karıştırılır ve silikon kalıba yavaş yavaş dökülür. Karışımdan kalıba biraz döküp kürdanla veya fırçayla karıştırarak, karışımın kalıptaki detay kısımlara girmesi sağlanır. Kalıba yanlarından vurarak, sallayarak karışımın kalıba hava kabarcığı kalmadan yerleşmesi sağlanmalıdır.

Kokulu taş tozu karışımı döküldükten sonra kuruması beklenmelidir. Kurumasına yardımcı olmak için kalorifer peteği üstüne veya yakınına koyulabilir. Kuruduktan sonra kalıbın kenarlarından yavaş yavaş açarak, taş obje silikon kalıptan çıkarılmalıdır. İlk önce ortadan itip çıkarmaya çalışılırsa kokulu taş kırılabilir.

Bir de kokulu taşı kalıptan daha kolay çıkarabilmek için silikon kalıpları hafifçe yağlamak da işe yarıyor. Kullanılan bir diğer yöntem de silikon kalıbın kesilmesi. Kesik silikon kalıbına karışım dökülmeden önce, kalıba paket lastiği takılarak açılmaması sağlanır, kokulu taş karışımı dökülüp iyice kuruduktan sonra lastik çıkarılır.

Kokulu Taş Yapımı için Malzemeler Nerden Temin edilebilir?

Hobi malzemeleri satan dükkanlardan, internetten (online satış magazalarından), facebook ve instagramdaki bir çok tedarikçiden satın alınabilir.

Hangi Yapıştırıcılar Kullanılabilir?

Tasarım yaparken taşların birbirine yapıştırılması veya farklı bir obje üzerine yapıştırılması gerekebiliyor.

502, Soğuk silikon, Peligom, Hızlı yapıştırıcı ile taş objelerinizi yapıştırabilirsiniz. Sıcak silikonla yapıştırılan objelerin zamanla düştüğünü belirtiyor bir çok kişi. En çok tercih edileni ise hızlı yapıştırıcı.

9 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest