Kanaviçe Bebek Mendili Nedir, Nasıl Yapılır?

bebek mendili yapımı
Aslında mendil deyip geçmemek lazım, sadece mendil niyetine değil bir çok amaçla da kullanabiliyor. Benim bebek mendillerimi görümcem ve kayınvalidem yaptılar sağolsunlar. Bu kadar işe yarayacağını düşünmemiştim açıkçası. Adı ağız mendili ama çok farklı amaçlarla oldukça işime yaradı.

Öncelikle bebeğim terlediğinde veya üstü ıslandığında eğer kıyafetini değiştirmeye fırsatım yoksa atletinin içine bu mendillerden yerleştirdim. Benim için kurtarıcı oldu. Sırf bu durum için bile bu bezlere ihtiyaç var. Bazen arabada uyuduğu durumlar oluyordu, bu durumlarda güneşten korumak için suratına örttüm. Bebeğimin nefes almasına da mani olmamış oldum, kumaşı hava alan bir kumaş. Ve asıl amacı olan ağzını silmek için kullandım tabi ki. Bana sorarsanız mendiller ter bezi olarak daha çok işime yaradı.

Bebek mendillerini hazır olarak alabileceğiniz gibi kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Kumaşı mermerşahı diye geçiyor. Mermerşahı kumaşlar pamuklu, delikli, hava alan yumuşacık kumaşlar. Çok da uygun fiyatlarda bir kumaş. Ayrıca pamuklu tülbentten de yapabilirsiniz. Kumaştan alıp, istediğiniz ölçülerde kesip, kenarlarını uygun hale getirdiğinizde mendilleriniz hazır olmuş olacak. Tabi istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, sınırınız hayal gücünüz. Ben size bebek mendili kanaviçe örnekleri göstereceğim.

Benim mendillerimin kenarlarının bazısı iğne oyası, bazısı ise tığ işi olarak yapılmış. Ben İğne oyasından yapılanları daha çok kullandım, ince olduğu için bebeğimin cildine zarar vermedi. Ter bezi olarak kullandığımda acaba sırtını rahatsız ediyor mu batıyor mu diye düşünmedim. Tığ işi biraz daha kalın duruyor.  Belirttiğim nedenlerle ter bezi olarak kullanacağınız mendillere işleme yapmanızı da pek tavsiye etmem ama ağız bezi olarak bir kaç süslü mendiliniz olmasında sakınca yok bence 🙂

Benim farklı ölçülerde bir çok mendilim vardı. Genelde 40×40 ölçüde olanı katlı olarak ter bezi niyetine, 35×35 olanı ağız mendili olarak kullandım.

Gelelim yapılışına;

Bebek Mendili için Malzemeler:

  • Pamuklu tülbent kumaş veya mermerşahı kumaş : 1 mendil için 42×42 cm veya 37×37 cm ölçülerinde kumaş yeterli.
  • Kenarını geçmek için tercihen fındık kukası (pamuklu ince bir ip) veya naylon ip
  • İsteğe bağlı: İşleme yapacaksanız, istediğiniz renklerde işleme ipleri

Bebek Mendili Yapımı

  1. Adım: Kumaşı mendilimiz kaç cm olsun istiyorsak 1cm fazlası keselim. 40×40 cm’lik bir mendil için 42×42 ölçülerinde kumaş hazırlayalım mesela. 35×35 lik olan mendil için de 37×37 ebatında kumaş kesmemiz gerekiyor. 1cm lik fazlalıklar kenarların kıvırma payı.  Bilmeyenler için belirteyim, kumaşı ip çekme yöntemiyle düzgün kesebilirsiniz.
  2. Adım: Kenarlarını kıvırma işlemini yapalım. Bu iş için, yukarıda belirttiğim üzere, özellikle ter bezi olarak kullanacağınız mendilinizin kenarını minik iğne oyası tavsiye ediyorum. Ağız mendillerinin kenarları tığ işi olsa da farketmez. Bu işleri bilmiyorsanız dikiş makinesinde kıvırma ayağıyla kenarları kendiniz kıvırabilirsiniz, süslü olmaz ama amacınıza hizmet eder. Ek olarak, iğneyle elinizde de kıvırabilirsiniz. (Kendime not: Bir ara görümceme kenarına geçtiği minik iğne oyasını nasıl yaptığını video çekeyim, buradan paylaşırım)
  3. Adım: Bu aşamada kanaviçenizi veya nakışınızı yapabilirsiniz. Mendil üstüne kanaviçe, kanaviçe tülü/telası teyerlenerek yapılıyor. Bu tela, düz kumaşı kanaviçe yapılabilecek şekle getiriyor. Böylelikle rahatça işleme yapıyoruz. Sonrasında kanaviçe tülünün iplerini elle veya cımbızla teker teker çekerek söküyoruz. Muline iple işleme yapacaksanız iki kat ile güzel oluyor. Örnek foto olarak eklediğim Semra Yeksan hanıma ait çalışmalar iki kat muline ile yapılmış. Aşağıdaki görsel mercanigne instagram hesabından alıntıdır. Detaylı göstermiş.

bebek mendili kanaviçe yapımı

Kanaviçe nedir ve detaylar ile ilgili yazıma buradan, kanaviçe işlemenin püf noktaları ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Kanaviçe işlenmiş bebek mendilleri işte böyle çok cici oluyor. Resimlerin hepsi alıntıdır. Yapanların ellerine emeklerine sağlık.

Aşağıdaki desenleri, yapacağınız mendillerde kullanabilirsiniz. Bu gibi bir çok resim pinterestte mevcut.

Hevesli anneciklere selam olsun, bebeciklere de hayırlı uzun ömürler

 

One Comment

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest